Bekende vulkanen

Mount Vesuvius; het gebied rondom de Vesuvius is dicht bevolkt

De aarde telt ten minste 1500 vulkanen. De meesten daarvan zijn niet bekend, omdat deze vulkanen zich in onbewoond gebied bevinden zoals op de bodem van de oceaan. Van alle vulkanen op aarde behoren er ongeveer 600 tot de actieve vulkanen, waarvan er jaarlijks ongeveer 60 tot uitbarsting komen. Omdat het overgrote merendeel van de vulkaanuitbarstingen plaatsvindt in onbewoond gebied, halen de meeste vulkaanuitbarstingen het nieuws niet. Een bekende vulkaan die zich wel in dichtbevolkt gebied bevindt is de Italiaanse vulkaan Mount Vesuvius, waar 3 miljoen mensen in de buurt wonen. Het gebied rondom de bekende vulkaan Mount Vesuvius is het dichtst bevolkte vulkanische gebied ter wereld.

Ook de grootte van een vulkaanuitbarsting in het verleden kan een vulkaan bekend maken. Zo veroorzaakte de bekende vulkaan Krakatau (Indonesië) in 1883 de grootste in de geschriften beschreven uitbarsting waarvan de moderne mens getuige is geweest. Er ontstond een tsunami van 22 meter hoog en ruim 36.000 mensen stierven als gevolg van deze uitbarsting. Bij de uitbarsting van Krakatau rees een aswolk tot een hoogte van 50 km de atmosfeer in. De enorme hoeveelheid vulkaanas die bij deze uitbarsting in de atmosfeer terecht kwam, leidde ertoe dat de temperatuur het daaropvolgende jaar wereldwijd 1,2 graden Celcius daalde.

Vulkanen kunnen ook bekend zijn, omdat ze hinder veroorzaken voor het vliegverkeer, zoals de in 2010 tot uitbarsting gekomen IJslandse Eyjafjallajökull-vulkaan. De uitbarsting van deze vulkaan leidde tot sluiting van het luchtruim boven een groot deel van het Europa van 14 april tot 19 april 2010.


Italiaanse vulkanen


Mount Etna op het Italiaanse eiland Sicilië Mount Etna

Mount Etna is een bekende stratovulkaan gelegen in Italië aan de oostkust van Sicilië. Met een hoogte van 3.329 meter is Mount Etna de grootste actieve vulkaan in Europa. Tevens is Etna is een van de meest actieve bekende vulkanen in de wereld en is zij bijna constant actief. In 2008 vond de laatste uitbarsting van Mount Etna tot nu toe plaats, welke maar liefst een half jaar aanhield.

Lees verder...


Gipsen afgietsels van slachtoffers van de vulkaanuitbarsting van Mount Vesuvius in 79 na Christus. Mount Vesuvius

Mount Vesuvius is een zeer bekende stratovulkaan gelegen in Italië ten zuidoosten van Napels. De Vesuvius is het meest bekend van de vulkaanuitbarsting in 79 na Christus, die leidde tot de vernietiging van de Romeinse steden Pompeii en Herculaneum en de dood van naar schatting 10.000 tot 25.000 mensen. Pompeii werd bij deze uitbarsting begraven onder een 3 meter dikke laag as. Sinds 79 is Mount Vesuvius vele malen tot uitbarsting gekomen.

Vandaag de dag wordt Mount Vesuvius gezien als een van de meest gevaarlijke vulkanen ter wereld, omdat 3 miljoen mensen in de buurt van de Vesuvius wonen en omdat deze vulkaan de neiging heeft tot explosieve (pliniaanse) erupties. Het gebied rondom Mount Vesuvius is het dichtst bevolkte vulkanische gebied ter wereld.

Mount Vesuvius werd door de Oude Grieken en Romeinen aanbeden. De Romeinen wisten voor de vulkaanuitbarsting van 79 echter niet dat Mount Vesuvius een vulkaan is.

Lees verder...


Mount Stromboli voor de noordkust van het Italiaanse eiland Sicilië Mount Stromboli

Stromboli is een bekende actieve stratovulkaan in de Tyrreense Zee voor de noordelijke kust van Sicilië, Italië. Mount Stromboli is 926 meter hoog en is de actiefste vulkaan van Europa. De laatste grote uitbarsting van Mount Stromboli vond plaats op 13 April 2009.

Lees verder...


IJslandse vulkanen


De IJslandse Katla vulkaan bevindt zich onder de Mýrdalsjökull gletsjer Katla

Katla is met een hoogte van 1.512 meter de grootste actieve vulkaan van IJsland. De Katla vulkaan ligt deels verscholen onder de Mýrdalsjökull gletsjer. Katla komt gemiddeld elke 40 tot 80 jaar tot uitbarsting. De laatste grote uitbarsting van Katla vond plaats in 1918. Sinds 1999 toont Katla weer tekenen van vulkanische activiteit.

Lees verder...


Uitbarsting IJslandse Eyjafjallajökull-vulkaan Uitbarsting IJslandse Eyjafjallajökull-vulkaan

Sinds woensdag 14 april 2010 is de Eyjafjallajökull-vulkaan aan het uitbarsten. Op 15 april 2010 bereikte de aswolk het vaste land van Europa en kwam het vliegverkeer in een groot deel van Noord Europa stil te liggen, waaronder luchthaven Schiphol. Sinds 19 april is in de loop van de avond het vliegverkeer in Schiphol weer geleidelijk hervat.

Lees verder...


Amerikaanse vulkanen


Mount St. Helens voor de eruptie van 18 mei 1980 Mount St. Helens

De uitbarsting van Mount St. Helens op 18 Mei 1980 is zo bekend geworden, omdat dit een van de grootste vulkaanuibarstingen uit de geschiedenis van de Verenigde Staten is.

Tijdens deze VEI 5 eruptie werd 1,2 km3 vulkanisch materiaal de lucht in geslingerd, stierven 57 mensen en kwamen miljoenen dieren om het leven. Ook werd er schade aangericht voor een bedrag van miljarden dollar. Zo werden ongeveer 200 huizen, 47 bruggen en 300 km snelweg verwoest. Bij de eruptie werd een natuurgebied ter grootte van honderden vierkante kilometer verwoest. Wat overbleef was een enorme krater aan de noordkant van de berg.

Later werd het gebied uitgeroepen tot ‘Mount St. Helens National Vulcanic Monument’, waar vandaag de dag veel toeristen op afkomen.

Lees verder...