Katla

De IJslandse Katla vulkaan bevindt zich onder de Mýrdalsjökull gletsjer

Katla is met een hoogte van 1.512 meter de grootste actieve vulkaan van IJsland. De vulkaan Katla heeft aan de basis een diameter van 10 km en ligt deels verscholen onder de Mýrdalsjökull gletsjer.

Vulkaanuitbarstingen van de Katla vulkaan

Katla komt gemiddeld elke 40 tot 80 jaar tot uitbarsting. De laatste grote uitbarsting van Katla vond plaats in 1918, hoewel er mogelijk ook een kleine uitbarsting plaatsvond in 1955. Sinds het jaar 930 (de tijd dat IJsland werd gekoloniseerd) zijn er 16 vulkaanuitbarstingen van de Katla vulkaan waargenomen.

Een uitbarsting van de Katla kan ertoe leiden dat de gletjer bovenop de vulkaan in korte tijd smelt en langs de vulkaanhelling naar beneden glijdt, zoals ook bij de vulkaanuitbarsting in 1918 gebeurde. De zogenaamde lahars die zo ontstaan, kunnen alles wat op hun weg komt wegvagen.

Sinds 1999 toont Katla al tekenen van vulkanische activiteit. In maart en april 2010 werd de nabijgelegen veel kleinere Eyjafjallajökull-vulkaan actief. De uitbarsting van de Eyjafjallajökull-vulkaan in maart en april 2010 kan volgens geologen leiden tot een uitbarsting van de grotere en meer gevaarkijke Katla vulkaan. De laatste drie vulkaanuitbarstingen van de IJslandse Eyjafjallajökull-vulkaan vonden plaats in 920, 1612 en 1821-1823. Alle drie deze vulkaanuitbarstingen, leidde tot uitbarstingen van de Katla vulkaan.

Kaart van IJsland waarbij het rode stipje in het zuiden van IJsland de locatie van de Katla vulkaan voorsteld, welke zich onder de Mýrdalsjökull gletsjer bevindt
Kaart van IJsland, waarbij het rode stipje in het zuiden van IJsland de locatie van de Katla vulkaan voorsteld. Katla bevindt zich onder de Mýrdalsjökull gletsjer bevindt.