Vulkaanboeken

Op vulkanisme.nl is veel informatie te vinden over vulkanen. Toch is het ook verstandig boeken als bron te gebruiken wanneer je een werkstuk gaat maken over vulkanen. Op deze pagina geef ik een overzicht van boeken die informatief kunnen zijn als je meer infomatie over vulkanen wilt hebben.

Boeken over vulkanen

Boek: mijn eerste boek over vulkanen Mijn eerste boek over vulkanen

Prijs: € 11,95

De serie Mijn eerste boek over... behandelt toegankelijke, populaire onderwerpen aan de hand van realistische tekeningen en met korte, heldere tekst. Dit deel van Mijn eerste boek gaat over vulkanen. Aan bod komen onder andere vulkanen onder zee, vulkanische eilanden, kratermeren en vulkanen op andere planeten. Voor kinderen vanaf 6 jaar.

Dit boek kopen...


Boek: vulkanen Vulkanen

Prijs: € 12,50

In de serie 'Kijk om je heen!' is er nu een deel verschenen waarin vulkanen centraal staan. In verschillende hoofdstukken worden aspecten besproken zoals wat is een vulkaan, hoe ontstaat een vulkaan, vulkanisch gesteente, het werk van een vulkanoloog en het nut van vulkanen. Er wordt ook aandacht besteedt aan vulkanen op diverse plekken op aarde, onder andere de Stromboli in Italië, Mont Pelée op Martinique en vulkanen op Hawaii. De illustraties in dit boek blinken niet uit in duidelijkheid. Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Dit boek kopen...


Boek: Vulkanen en aardbevingen Vulkanen en aardbevingen

Prijs: € 14,95

Dit boek is voorzien van een flitsende reliëfomslag. Het eerste deel bevat algemene, inleidende informatie over onder andere de wereldbol, de uitdijende zeeën, de soorten vulkaanuitbarstingen, de lava en de as, over seismologen en over het ontstaan van tsunami's. In het tweede gedeelte wordt dieper ingegaan op waargebeurde vulkaanuitbarstingen en aardbevingen uit de geschiedenis: onder andere rampen in Vesuvius (79 na Chr.), Krakatau (1883), Kobe (1995) en de tsunami van 2004 worden nader bekeken.

Dit boek blinkt vooral uit in de mooie illustraties over vulkanen. Overigens kunnen van de bijbehorende website ook allerlei beelden en grafieken worden gedownload, zodat het maken van een werkstuk een fluitje van een cent wordt. Voor thuis en op school! Mooie uitgave die gebruik maakt van de nieuwste grafische technieken. De tekst vraagt wel een goed technisch leesniveau en enige kennis over het thema. Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Dit boek kopen...


Boek: Vulkanen natuurgeweld Vulkanen (natuurgeweld)

Prijs: € 12,00

Dit deel uit de serie ‘Natuurgeweld’ gaat over vulkanen. In dit boek komt onder andere aan bod wat vulkanen zijn, hoe ze ontstaan en waar ze voorkomen. Ook laat dit boek zien hoe een vulkaan er van binnen uitziet en welke verschillende soorten vulkanen er zijn. Ook de gevolgen voor de natuur en het milieu, waarom mensen in de buurt van een vulkaan blijven wonen en de mogelijkheden van hulpverlening komen helder aan de orde.

De onderwerpen staan in hoofdstukken ter grootte van een dubbele pagina. Het boek is voorzien van mooie kleurenfoto's en illustraties met een korte begeleidende tekst. Ieder hoofdstuk is voorzien van een kader waarin een vulkaan is uitgelicht of waarin een extra feit onder de aandacht wordt gebracht. De informatie is boeiend en zeer educatief. Een aantrekkelijk boek, waarin de nadruk op de vulkanen ligt en de rampen ondergeschikt zijn. Zeer geschikt voor spreekbeurten en werkstukken. Voor kinderen vanaf 11 jaar.

Dit boek kopen...


Boek: Stenen, vulkanen, fossielen - geologie voor kinderen Stenen, vulkanen, fossielen - geologie voor kinderen

Prijs: € 14,95

Raap je wel eens een mooie steen op, of verzamel je misschien stenen? Dan is dit echt een boek voor jou. Dit boek beschrijft hoe al die stenen met hun wonderlijke vormen en kleuren zijn ontstaan, hoe planten en dieren versteend zijn tot fossielen en hoe gebergtes zich vormen en weer afbrokkelen. Ook geeft het tips om zelf bijzondere stenen en fossielen te vinden en je eigen stenenverzameling aan te leggen. En dat allemaal in begrijpelijke taal, zodat geologie niet langer heel ingewikkeld is, maar juist razend interessant.

Het boek begint bij de oerknal, het ontstaan van de aarde en gesteenten, gevolgd door het inwendige van de aarde en geologische processen (waaronder plaattektoniek, gebergtevorming en erosie). Ook is er veel aandacht voor sedimenten, fossielen en bezigheden van een geoloog. Er is gebruik gemaakt van aansprekende voorbeelden. Achterin bevinden zich een gesteenten-determinatietabel. Het boek is geïllustreerd met vele afbeeldingen en geologische kaarten en een tweetal geologische tijdschalen. Voor kinderen vanaf 11 jaar.

Dit boek kopen...


 

DVD’s over vulkanen

DVD: Ooggetuigen - Vulkanen Ooggetuigen - Vulkanen (DVD)

Prijs: € 11,99

DVD over vulkanen uit de serie Ooggetuigen heeft een speelduur van 30 minuten. Op deze dvd worden onder andere de volgende vragen beantwoordt. Welk dier zou kunnen overleven in een hete lavastroom? Hoe kan een aardbeving in Japan in verschillende andere landen gevolgen hebben? In deze DVD ga je op zoek naar de mythen rond de wrede natuur van onze planeet. Je reist mee naar de meest onbewoonbare gebieden op aarde. Deze DVD maakt je getuige van het destructieve effect van vulkanen en aardbevingen en je kijkt mee hoe hun naschokken nieuw leven creëren.

Dit boek kopen...


Vulkaan op IJsland National Geographic documentaire: Vulkaan op IJsland

Prijs: € 14,99

In deze National Geographic documentaire ‘Vulkaan op IJsland’ (speelduur 47 minuten) wordt de wetenschap achter de vulkanische chaos verklaard, die ontstond naar aanleiding van deze vulkaanuitbarsting. Waarom werd bijvoorbeeld het luchtverkeer zo lang onderbroken? De cameraploeg die ter plaatse was, laat zien wat er voor, tijdens en na de uitbarsting met de vulkaan gebeurde. Er wordt uitgelegd hoe de ongekende explosies en de aswolk konden ontstaan en wat de gevolgen zijn van de microscopisch kleine asdeeltjes in de atmosfeer.

Deze DVD kopen...