Mount Merapi

De Merapi vulkaan op het Indonesische eiland Java

Mount Merapi (2968 meter) is een actieve stratovulkaan gelegen in Indonesië op het eiland Java. Merapi is de meest actieve vulkaan van Indonesië. De naam Merapi betekent ‘berg van vuur’. Meer dan 300 dagen per jaar kan er rook vanuit de top van de vulkaan worden waargenomen.

Deze vulkaan bevindt zich in relatief dichtbevolkt gebied. Mount Merapi bevindt zich namelijk ongeveer 28 km ten noorden van de stad Yogyakarta, met ruim 500.000 inwoners . Bovendien wonen er duizenden mensen op de flanken van de vulkaan. Mount Merapi is een van de 16 zogenaamde ‘Decade Volcanoes’. Dit zijn vulkanen die in verband met hun geschiedenis van grote vulkaanuitbarstingen en de nabijgelegen bewoonde gebieden extra goed bestudeerd worden.

 

Uitbarsting Mount Merapi 2010

De Indonesische Merapi vulkaan kwam eind oktober 2010 tot uitbarsting

In het weekend van 23 en 24 oktober 2010 waren 500 vulkanische aardbevingen op de vulkaan waargenomen. Als gevolg van deze seismische activiteit steeg het magma in dit weekend tot een hoogte van ongeveer 1 km onder de oppervlakte van de vulkaan. Op 25 oktober 2010 waarschuwde de Indonesische overheid bewoners van het door Mount Merapi bedreigde gebied zich te verplaatsen naar veiliger gebied. Mensen die binnen een straal van 20 km van de vulkaan woonden, werden verzocht te evacueren. In de middag van 25 oktober 2010 kwam Mount Merapi tot uitbarsting. Er stroomde lava vanaf de zuidelijke en zuidoostelijke helling van de vulkaan Merapi. Op 30 november was de Merapi vulkaan nog steeds aan het uitbarsten.
Op 3 december 2010 werd het alarmniveau verlaagd en mocht het merendeel van de 250.000 mensen die zijn geëvacueerd na de uitbarstingen van de vulkaan Merapi weer terug naar huis. Meer dan 350 mensen kwamen door de vulkaanuitbarstingen om het leven.

 

Via Cordaid - mensen in nood kunt u geld doneren voor de slachtoffers van deze ramp op Java.