Aardverschuiving

massabeweging

Een aardverschuiving is een gebeurtenis waarbij een grote hoeveelheid grond plotseling in beweging komt en meestal langs een helling naar beneden valt of glijdt. Als een groot deel van de aardverschuiving uit steen bestaat, wordt ook wel gesproken van een rotslawine (of steen- of puinlawine).

Een aardverschuiving moet niet worden verward met een aardbeving. Een aardbeving kan, evenals een vulkaanuitbarsting, een aardverschuiving veroorzaken. Ook hevige regenval op een door erosie aangetaste heuvel of berghelling kan aardverschuivingen veroorzaken. De grond raakt dan zo verzadigd met water, dat het zijn onderlinge samenhang verliest en gaat schuiven.

Aardverschuivingen kunnen zeer verwoestend zijn. Regelmatig komt het voor dat dorpen onder een aardverschuiving worden bedolven, met name in tropische gebieden waar een combinatie van steile hellingen en ontbossing aanwezig is. Omdat het moment dat een aardverschuiving plaats gaat vinden haast niet te voorspellen is, is er vaak geen tijd voor evacuatie en vallen er vaak veel doden.

Aardverschuivingen kunnen ook leiden tot het ontstaan van een tsunami. Zo'n tsunami kan ontstaan, wanneer bij een aardverschuiving een deel van een berg in zee glijdt of wanneer er een onderzeese aardverschuiving plaatsvindt.